Disember 13, 2011
PETALING JAYA:
Pusat Racun Negara memberi amaran bahawa minyak masak yang digunakan
berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan
meningkatkan risiko kanser.
Pakar runding Pusat Racun Negara, Dr T.Jayabalan berkata, minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari sekali.
"Apabila
digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak
masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan
merosakkan hati.
"Kebanyakan
pengguna tidak membuang minyak yang telah digunakan. Mereka
menyimpannya di dalam bekas untuk digunakan sekali lagi sebelum dibuang"
katanya ketika dihubungi The Star.
Pertubuhan
Kajian dan Pembangunan Kualiti Makanan Universiti Kebangsaan Malaysia,
Unipeq Sdn Bhd yang menjalankan ujian ke atas 19 jenama minyak masak
mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati apabila menggunakan minyak
masak dalam bungkusan 1 kilogram.
"Berdasarkan
piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia, minyak masak
itu tidak sihat," kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Siti Noor Baiyah
Abdul Malek.
Minyak masak yang dijual dalam bungkusan 1 kilogram (kg) di pasaran mungkin dikitar semula.
Ketua
Pegawai Eksekutif Persatuan Pengguna-pengguna Standard Malaysia, Ratna
Devi berkata, ujian yang dijalankan ke atas 19 jenama minyak masak murah
di seluruh negara mendapati minyak masak yang telah digunakan dan
didedahkan pada haba panas berulang kali tidak selamat untuk kesihatan
pengguna.
Beberapa
pengilang dipercayai membeli minyak masak terpakai di restoran menerusi
orang tengah dan memprosesnya semula untuk dijual.
Sampel
yang dihantar pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk diuji ke Universiti
Kebangsaan Malaysia (UKM) mendapati semua 19 jenama tidak menepati
piawaian antarabangsa.
Akta Makanan 1983 masih belum menyenaraikan piawaian untuk menguji bahan campuran yang terkandung dalam minyak masak.
Kesatuan
Eropah menetapkan bahawa bahan campuran sepatutnya berada pada tahap 25
peratus manakala Australia dan Switzerland menghadkan 27 peratus.
Semua 13 sampel yang diuji menunjukkan bahan campuran berada di antara 28.4 hingga 70.8 peratus.
"Ujian jelas membuktikan bahawa minyak tersebut bukan minyak baru diproses dan didedahkan kepada haba tinggi.
"Perubahan bahan terjadi apabila minyak digunakan berulang kali untuk memasak," katanya kepada The Star.
Ratna Devi percaya, minyak masak tersebut telah dikitar semula menjadi biodiesel untuk kegunaan enjin diesel.
Katanya, minyak itu cukup popular di kalangan pengguna kerana harganya yang murah.
Berdasarkan tinjauan, kebanyakan restoran di Klang Valley menggunakan minyak masak tersebut.
Ratna yang juga berpengalaman dalam sains makanan berkata, minyak masak kitar semula itu turut digunakan dalam pemakanan haiwan.
Bulan
lalu, pihak berkuasa China menguatkuasakan tindakan mengumpul minyak
masak terpakai dan hanya membenarkan pihak yang dibenarkan untuk
mengumpul dan memindahkan bahan terpakai itu dari dapur restoran di
negara berkenaan.
No comments:
Post a Comment